8 redenen om je administratie op orde te brengen

Voor veel ondernemers is de administratie het altijd weer terugkerende ‘moetje’. Noteren, ordenen, opslaan. Elke keer weer. Toch kan een overzichtelijke administratie je verder helpen. Sterker nog: je administratie is de basis van je bedrijfsvoering. Schep dus orde in de chaos, zodat jij je kunt concentreren op wat écht leuk is. Ondernemen! Waarom investeren in een goede administratie zo’n slimme keuze is?

 

1. Het is wettelijk verplicht

Inkoppertje. Je bent als bedrijf verplicht om een goede administratie bij te houden die past bij de grootte van je bedrijf. Zo hoef je als zzp’er minder dingen bij te houden als wanneer je een mkb-onderneming met veel werknemers hebt. Je moet alles niet alleen bijhouden, maar ook nog eens 7 administratieve jaren bewaren. 

 

2. Je belastingaangifte wordt een makkie

Je administratie vormt de basis van onder andere de aangifte inkomsten- en/of vennootschapsbelasting. Heb je alles op orde? Dan heb je die zo ingevuld. Zonder gedoe met facturen en bonnetjes. Je administratie bewaren is onder andere verplicht zodat je aangifte eventueel gecontroleerd kan worden. 

 

3. Het geeft inzicht in je bedrijfsprestaties

‘Het is verplicht’ is eigenlijk de laatste reden waarom je administratie zo belangrijk is. Het overzicht aan kosten, omzet, winst en planningen is de basis van je bedrijfsvoering. Hiermee maak je weloverwogen keuzes en kun je de workflow optimaliseren. Is het op dit moment slim om te investeren of niet? Wat zijn knelpunten? Hoeveel budget is er nog voor extra activiteiten? Waar wordt teveel tijd aan besteed? Je weet precies hoe je bedrijf ervoor staat.

 

4. Je maakt de juiste keuzes

Met een goed beeld van je bedrijfsprestaties weet je precies wat een juiste beslissing is en wat niet. Je investeert alleen als er genoeg geld voor is, weet precies wanneer er financieel ruimte is voor een extra medewerker en hebt een goed beeld van de klanten die jouw bedrijf het meest opleveren. Voor hen kun je misschien best een stapje extra zetten. 

5. Het levert je extra tijd op

Wat dat betreft is administratie net zoiets als schoonmaken. Wie het netjes bijhoudt, heeft uiteindelijk minder werk. Schuif die stapel post, facturen en bonnetjes dus niet voor je uit, maar orden alles direct. Of laat het ordenen. Zo voorkom je dat je op één moment urenlang in je administratie moet duiken. Ander voordeel? Als je een bepaald document nodig hebt, heb je die binnen een paar klikken gevonden. 

 

6. Je krijgt op tijd betaald

Je bedrijf is niets zonder een constante stroom aan inkomsten. Pro-actief zijn loont. Dat betekent niet alleen een factuur sturen en afwachten, maar ook inzicht hebben in betaalde en onbetaalde facturen. Met een duidelijk overzicht van al je uitstaande facturen kun je op tijd een herinnering sturen én heb je het snel door als een klant altijd te laat betaalt. 

 

7. Het geeft rust in je hoofd

Die achterstallige administratie blijft toch altijd ergens knagen. Als je vanwege een belangrijke creditfactuur in je papieren moet duiken heb je een flink probleem. Met een overzichtelijke administratie weet je precies waar je alles kunt vinden. Wat zal dat een rust in je hoofd opleveren. Een brief van de bank of de Belastingdienst is voor jou nooit meer een stressmoment. 

 

8. Je bespaart geld

Ook niet onbelangrijk: een georganiseerde administratie levert je geld op. Je weet zeker dat je de juiste informatie geeft aan de Belastingdienst, hebt zicht op knelpunten in je onderneming en ziet gemakkelijk aan welke werkzaamheden te veel (of juist te weinig) tijd besteed wordt. Speel hierop in en ga voor een zo efficiënt mogelijke werkwijze. 

 

Administratie uitbesteden? Goed idee! 

Nóg meer tijd en geld besparen? Met de Openboekhouder naast je weet je zeker dat de papierwinkel achter je bedrijf op rolletjes loopt. Samen maken we je administratie inzichtelijk en halen we het meeste uit jouw onderneming. Wat je precies wilt uitbesteden bepaal je zelf. Lees hier alles over onze werkwijze.

Deel dit artikel op social media:

Lees je mee?

Blog

Gratis advies vragen