Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder
Beleggen als alternatief voor sparen met negatieve rente
Met een stapel geld op de bank weet je één ding zeker: het wordt langzaam minder waard. Door inflatie koop je ieder jaar steeds minder voor hetzelfde bedrag en bij steeds meer banken moet je negatieve rente betalen over je vermogen. Je geld verdwijnt simpelweg. Beleggen is een aantrekkelijke optie. Maar wat zijn de opties en waarom gaan steeds meer mensen beleggen? De mogelijkheden op een rij.
Redenen om te beleggen
Steeds meer mensen kiezen voor beleggen. Het wordt toegankelijker en dankzij handige apps of online omgevingen heb je 24/7 zicht op je portefeuille; je totaal van beleggingen. Maar waarom zou jij er ook voor kiezen? Dit zijn veelvoorkomende redenen.
- Het rendement uit beleggen is een mooie aanvulling op je pensioen
- Beleggen kan je vermogen vergroten
- Met beleggen bescherm je je vermogen
- Beleggen is voor velen een interessante hobby
- De lage spaarrentes maken traditioneel sparen minder aantrekkelijk
- Door inflatie wordt geld minder waard
Is beleggen iets voor jou?
Anders dan geld op je spaarrekening heeft beleggen risico’s. De waarde van je beleggingen verandert ieder uur. Dat heeft gevolgen voor je vermogen en voor je mindset. Wanneer beleggen iets voor jou is?
- Je kunt omgaan met dalende beurskoersen
- Je kunt het geld voor langere tijd (minstens 5 jaar) missen
- Dalende koersen hebben geen gevolgen voor je dagelijks leven
- Je hebt nog spaargeld achter de hand voor onverwachte uitgaven
- Je leest je goed in en handelt niet impulsief
Hoe kun je beleggen?
Er zijn ontzettend veel manieren waarop je kunt beleggen. Aan de ene manier hangen meer risico’s dan de ander en ook het rendement verschilt enorm. Verdiep je vooraf goed om verkeerde keuzes te voorkomen. Onderstaand een aantal populaire manieren van beleggen.
Beleggen in aandelen
Als je een aandeel koopt, bezit je een klein stukje van een bedrijf. Wordt het bedrijf meer waard? Dan schiet ook de waarde van jouw aandeel omhoog. Andersom wordt je aandeel minder waard zodra het met het bedrijf niet zo goed gaat. Door je aandeel op een goed moment te verkopen, maak je winst. Je rendement is het verschil tussen de prijs bij koop en de prijs bij verkoop.
Beleggen in obligaties
Met een obligatie leen je een bedrag uit aan de overheid of een onderneming. Als dank krijg je een vooraf afgesproken rentepercentage over de lening. Is de looptijd van de lening voorbij? Dan krijg je het geleende bedrag gewoon weer terug. Een belegging met weinig risico dus. Daarom is de rente ook relatief laag.
Beleggen in een beleggingsfonds
Als beginnend belegger kan een beleggingsfonds een goed idee zijn. Dit fonds belegt het geld namens verschillende individuele beleggers in verschillende beleggingsproducten. Denk aan aandelen, obligaties of een mix daarvan. Het voordeel? Je kunt met kleine bedragen gespreid beleggen en je geld wordt belegd door een professionele fondsmanager. Minder risico dus. Nadeel is dat je voor deze beheer ook kosten betaalt.
Beleggen in cryptocurrency
Cryptovaluta is digitaal geld. Je bewaart het in een digitale portemonnee; je wallet. Anders dan valuta zoals de euro zijn cryptovaluta gedecentraliseerd. Een betaling loopt niet via een bank (gecentraliseerd) maar via een netwerk van computers. Bekende voorbeelden van cryptocurrencies zijn Bitcoin en Ethereum. De waarde van digitale munten schommelt. Stijgt de waarde van je crypto hard? Dan kun je er goed aan verdienen door op het juiste moment te verkopen.
Beleggen in vastgoed
Je kunt op verschillende manieren in vastgoed beleggen. Optie 1 is een pand kopen en hier huurinkomsten uit halen. Optie 2 is beleggen in vastgoedfondsen of aandelen van vastgoedbedrijven. Vastgoedfondsen investeren in panden als woningen, kantoren of winkels. Je rendement bestaat uit de waardestijging van dit vastgoed en vaak ook een deel van de huurinkomsten.