Last Updated on maart 4, 2024 by Ingoël Martina

De Kleine Ondernemersregeling (KOR): Een Gids voor Kleine Bedrijven

 

Als kleine ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van verschillende belastingregelingen die van invloed kunnen zijn op je bedrijfsvoering. Een van deze regelingen is de Kleine Ondernemersregeling (KOR), een fiscale maatregel die kleine bedrijven kan helpen bij het optimaliseren van belastingen en het verminderen van administratieve lasten. In deze uitgebreide blog gaan we dieper in op wat de KOR is, wie ervoor in aanmerking komt, wanneer je deze moet stopzetten, wanneer het het beste is om de KOR aan te vragen, en we zullen ook enkele misstanden en veelvoorkomende fouten bespreken die ondernemers maken bij het gebruik van de KOR.

 

Wat is de Kleine Ondernemersregeling?

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een regeling van de Belastingdienst in Nederland die kleine ondernemers de mogelijkheid biedt om vrijstelling te krijgen van de btw-heffing. Dit betekent dat als je als kleine ondernemer aan bepaalde voorwaarden voldoet, je geen btw hoeft af te dragen aan de Belastingdienst over je omzet.

 

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor de KOR, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Je bent een natuurlijke persoon, een vennootschap onder firma (vof), maatschap, commanditaire vennootschap (cv) of een rechtspersoon, zoals een bv of nv.
  2. Je bent in Nederland gevestigd.
  3. Je voldoet aan de omzetgrens van de KOR. Deze grens is vastgesteld op €20.000 per kalenderjaar (exclusief btw).
  4. Je bent in Nederland gevestigd of je hebt hier een vaste inrichting.

 

Wanneer moet je het stopzetten?

Als je omzet in een kalenderjaar boven de €20.000 (exclusief btw) komt, moet je de KOR stopzetten. Dit betekent dat je vanaf dat moment weer btw moet berekenen en afdragen over je omzet.

 

Wanneer is de KOR het beste om aan te vragen?

De KOR kan voordelig zijn voor kleine bedrijven die hoofdzakelijk aan particulieren leveren en weinig zakelijke klanten hebben. Ook bedrijven met lage kosten en weinig aftrekbare btw kunnen profiteren van de KOR. Het is echter belangrijk om de financiële situatie van je bedrijf goed te analyseren en eventueel advies in te winnen bij een belastingadviseur om te bepalen of de KOR voor jouw bedrijf voordelig is.

 

Misstanden van de KOR

Hoewel de KOR kleine bedrijven kan helpen om belastingen te optimaliseren, zijn er ook enkele misstanden die kunnen optreden:

  1. Onjuiste omzetberekening:
    Sommige ondernemers maken fouten bij het berekenen van hun omzet, waardoor ze mogelijk niet in aanmerking komen voor de KOR of juist meer btw moeten afdragen dan nodig is.
  2. Onjuiste toepassing van de regels: Het is belangrijk om de regels van de KOR correct toe te passen om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Bij twijfel is het verstandig om advies in te winnen bij een belastingadviseur.

 

Meest gemaakte fouten van de KOR

Enkele veelvoorkomende fouten die ondernemers maken bij het gebruik van de KOR zijn onder meer:

1. Niet tijdig aanpassen van de KOR: Als je omzet boven de €20.000 komt, moet je de KOR stopzetten. Het niet tijdig aanpassen van de KOR kan leiden tot boetes en naheffingen van de Belastingdienst.

2. Onjuiste administratie: Een goede administratie is essentieel bij het gebruik van de KOR. Zorg ervoor dat je alle relevante gegevens correct bijhoudt en bewaart, zodat je aan de vereisten van de Belastingdienst kunt voldoen.

 

In deze blog hebben we de Kleine Ondernemersregeling (KOR) uitgebreid besproken, inclusief wat het is, wie ervoor in aanmerking komt, wanneer je het moet stopzetten, wanneer het het beste is om het aan te vragen, en enkele misstanden en veelvoorkomende fouten die ondernemers maken bij het gebruik ervan. Het begrijpen van de KOR en het correct toepassen ervan kan kleine bedrijven helpen om belastingen te optimaliseren en financiële voordelen te behalen.

Last Updated on maart 4, 2024 by Ingoël Martina

Deel dit artikel op social media:

Last Updated on maart 4, 2024 by Ingoël Martina

Lees je mee?

Blog

Gratis advies vragen