Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder

Starten met een onderneming: waar moet je op letten?

 

Heb je plannen om een eigen bedrijf te starten? Dat lijkt een hele stap, maar kan sneller dan je denkt. Met een goede voorbereiding geef je jouw nieuwe onderneming de best mogelijke start. Dit moet je regelen als je aan de slag wilt als zzp’er of mkb’er. 

 

1. Maak een ondernemingsplan

Met alleen een idee heb je geen zekerheid. Een goed ondernemingsplan verhoogt de slagingskans van je bedrijf. Door alles van begin tot eind uit te werken kun je kritisch naar je eigen businessidee kijken. Zijn je doelen realistisch? Hoe zit het met je financiën? Een ondernemingsplan laat daarnaast precies zien wat de sterke en zwakke punten van je bedrijf zijn. Handig om rekening mee te houden als je straks echt aan het ondernemen bent. 

Denk verder ook na over jezelf als ondernemer. Hoe zijn je onderhandelskills? Kun je een beetje netwerken en ben je nauwkeurig als het om je administratie gaat? 

 

2. Kies je rechtsvorm

Voor je je inschrijft bij de KVK moet je een ondernemingsvorm, ook wel rechtsvorm, kiezen. Die rechtsvorm bepaalt onder andere of je met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van je bedrijf. Ook verschillende belastingverplichtingen en de belastingvoordelen per rechtsvorm. Als je net start is een eenmanszaak of vof vaak het voordeligst. Je hebt dan recht op extra belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Twijfel je? De Openboekhouder helpt je bij het maken van de beste keuze voor jouw onderneming. 

 

3. Schrijf je in bij de KVK

Met een pakkende bedrijfsnaam in je hoofd en een duidelijke bedrijfsomschrijving kun je naar de KVK. Hier schrijf je je bedrijf officieel in. De bedrijfsomschrijving bepaalt welke activiteiten je doet en welke SBI-code daarbij past. Deze code wordt in de praktijk gebruik door onder andere pensioenfondsen, banken en verzekeringsmaatschappijen. 

Is je bedrijf succesvol ingeschreven? Dan ontvang je binnen 2 weken je btw-id en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. 

 

4. Zet een zakelijke administratie op

Als ondernemer ben je verplicht een zakelijke administratie bij te houden en 7 jaar te bewaren. Begin hiermee nog voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat, zodat alles erin staat. Een goede administratie is niet alleen verplicht, maar ook ontzettend handig. Het zorgt ervoor dat je je belastingaangifte gemakkelijk kunt doen en geeft je inzicht in je bedrijf. Hoe sta je ervoor? Meer over de voordelen van een goede administratie lees je hier. 

 

5. Een zakelijke rekening openen

Voor het eerste echte werk verzet kan worden heb je een zakelijke rekening nodig. Dit staat niet alleen professioneel, maar is ook handig. Je houdt zakelijk en privé gemakkelijk gescheiden en weet altijd precies hoe je bedrijf ervoor staat. 

 

6. Verzekeringen afsluiten

In loondienst werden je verzekeringen en pensioen vanzelf geregeld door je werkgever. Als ondernemer is dit je eigen verantwoordelijkheid. Sluit deze op tijd af om risico’s te beperken en genoeg pensioen op te bouwen. Waar moet je allemaal aan denken?

  • Arbeidsongeschiktheid
  • Bedrijfsaansprakelijkheid
  • Beroepsaansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Pensioen

 

Hulp bij het oprichten van je onderneming

Zeker weten dat de start van je bedrijf vloeiend verloopt? Wij helpen je van begin tot eind. Zo kun jij snel én verantwoord je onderneming starten. 

Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder

Deel dit artikel op social media:

Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder

Lees je mee?

Blog

Gratis advies vragen