Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder

8 redenen om je administratie op orde te brengen

 

Voor veel ondernemers is de administratie het altijd weer terugkerende ‘moetje’. Noteren, ordenen, opslaan. Elke keer weer. Toch kan een overzichtelijke administratie je verder helpen. Sterker nog: je administratie is de basis van je bedrijfsvoering. Schep dus orde in de chaos, zodat jij je kunt concentreren op wat écht leuk is. Ondernemen! Waarom investeren in een goede administratie zo’n slimme keuze is?

 

1. Het is wettelijk verplicht

Inkoppertje. Je bent als bedrijf verplicht om een goede administratie bij te houden die past bij de grootte van je bedrijf. Zo hoef je als zzp’er minder dingen bij te houden als wanneer je een mkb-onderneming met veel werknemers hebt. Je moet alles niet alleen bijhouden, maar ook nog eens 7 administratieve jaren bewaren. 

 

2. Je belastingaangifte wordt een makkie

Je administratie vormt de basis van onder andere de aangifte inkomsten- en/of vennootschapsbelasting. Heb je alles op orde? Dan heb je die zo ingevuld. Zonder gedoe met facturen en bonnetjes. Je administratie bewaren is onder andere verplicht zodat je aangifte eventueel gecontroleerd kan worden. 

 

3. Het geeft inzicht in je bedrijfsprestaties

‘Het is verplicht’ is eigenlijk de laatste reden waarom je administratie zo belangrijk is. Het overzicht aan kosten, omzet, winst en planningen is de basis van je bedrijfsvoering. Hiermee maak je weloverwogen keuzes en kun je de workflow optimaliseren. Is het op dit moment slim om te investeren of niet? Wat zijn knelpunten? Hoeveel budget is er nog voor extra activiteiten? Waar wordt teveel tijd aan besteed? Je weet precies hoe je bedrijf ervoor staat.

 

4. Je maakt de juiste keuzes

Met een goed beeld van je bedrijfsprestaties weet je precies wat een juiste beslissing is en wat niet. Je investeert alleen als er genoeg geld voor is, weet precies wanneer er financieel ruimte is voor een extra medewerker en hebt een goed beeld van de klanten die jouw bedrijf het meest opleveren. Voor hen kun je misschien best een stapje extra zetten. 

Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder

Deel dit artikel op social media:

Last Updated on februari 29, 2024 by Openboekhouder

Lees je mee?

Blog

Gratis advies vragen